Wat met jodiumtabletten in geval van ongeval in kerncentrale Doel?

Tijdens de gemeenteraad van januari 2016 stelde gemeenteraadslid Anke Van dermeersch enkele vragen aan burgemeester De Wever over de mogelijk ernstige gevolgen voor de Antwerpenaar van een ongeval in de kerncentrale van Doel.

 

De federale overheid startte in 1991 een preventiecampagne die o.a. de verdeling voorzag van jodiumtabletten in de noodplanningszones rond de nucleaire sites. Destijds werden de betrokken inwoners met een schrijven ingelicht over het feit dat ze jodiumtabletten konden afhalen bij de apotheek in de zones die in een straal van 20 km rond de kerncentrale van Doel liggen.
Op die pillen stond evenwel “EXP: 02/2008”. De houdbaarheidsdatum die op de verpakking vermeld stond is dus reeds ruim overschreden. Deze tabletten zijn dus officieel vervallen.

 

Burgemeester De Wever bevestigde op vraag van het Vlaams Belang dat door testen op dit soort van tabletten aangetoond werd dat ze hun beschermende eigenschappen voor de schildklier behouden.

Ondertussen werden er wel nieuwe pillen geproduceerd maar de bevolking van de veiligheidsperimeter werd niet aangeschreven om deze nieuwe pillen ook effectief bij de apotheek te gaan afhalen.

 

In samenwerking met de federale overheid werden er wel nieuwe jodiumpillen verdeeld sinds 2011. Deze pillen werden enkel aangeboden aan Antwerpse collectieve entiteiten en instellingen. Aldus werden er zo’n 182.000 nieuwe dozen verdeeld.

Op deze nieuwe voorraad jodiumpillen staat geen vervaldatum meer vermeld omdat die pillen eigenlijk niet kunnen vervallen.

 

Aldus klaarde het Vlaams Belang uit dat Antwerpenaren die dus nog pillen hebben van de eerste uitdeling en waarop een vervaldatum in 2008 staat, kunnen deze pillen best blijven bewaren en gebruiken indien nodig.

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...