Vlaams Belang wil zo snel mogelijk extra gemeenteraad en permanente evaluatiecommissie om Antwerpse mobiliteitschaos aan te pakken

Filip Dewinter: “De knip in de Leien en meer dan dertig andere ongecoördineerde werven castreren Antwerpen. De Antwerpenaar betaalt de rekening voor de incompetentie van het stadsbestuur. Aan het automobilistenpestbeleid moet een einde komen!”

Het knippen van de Leien in combinatie met meer dan dertig werven verspreid over de stad, zorgt voor een ongekende verkeerschaos in Antwerpen. De Antwerpenaar krijgt nu de rekening gepresenteerd voor het gebrek aan coördinatie, overleg en flankerende maatregelen.

De verkeerschaos brengt niet alleen heel wat ergernis en frustratie met zich mee, maar is tevens verantwoordelijk voor heel wat economische schade. De onbereikbaarheid van het stadscentrum zal ongetwijfeld vele faillissementen tot gevolg hebben. De omzet van middenstand en horeca zal dalen en heel wat Antwerpenaren zullen er de volgende maanden voor kiezen om buiten Antwerpen te gaan winkelen en consumeren.

Dat het stadsbestuur, met woordvoerder Dirk Delechambre in de rol van ‘Comical Ali’, de mobiliteitsproblemen minimaliseert en toedekt in plaats van concrete oplossingen biedt, ergert heel wat Antwerpenaren.

Het is duidelijk dat een en ander zal moeten bijgestuurd worden, anders laat de roekeloze knip van de Leien een gecastreerd Antwerpen achter.

Het Vlaams Belang vraagt aan de burgemeester om de gemeenteraad, bestaande uit leden van de meerderheid en oppositie én verkeersexperts, dringend bijeen te roepen teneinde een evaluatie van de omstandigheden te maken en een permanente evaluatiecommissie mobiliteit te installeren, die op wekelijkse basis bijeenkomt en kan bijsturen waar noodzakelijk.

Tevens wil het Vlaams Belang dat er alsnog dringend werk wordt gemaakt van volgende maatregelen:

– Het invoeren van kleine elektrische bussen (pendelbussen) om de randparkinggebruikers van en naar de binnenstad te brengen
– Opnieuw aanleggen van de Singelbruggen (noodbruggen)
– Het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel
– Het vrachtverkeer vanuit Nederland/Duitsland verplichten om langs de Liefkenshoektunnel te rijden
– Gratis parkeren in de binnenstad
– Verlaagde tarieven in Antwerpse parkings

Hoe dan ook moet vermeden worden dat na de heraanleg van het Operaplein, Antwerpen permanent met mobiliteitsproblemen geconfronteerd wordt.

Het probleem van de onbereikbaarheid van de binnenstad blijkt structureel te worden aangezien vele werken die momenteel uitgevoerd worden tot doel hebben om Antwerpen verkeersluw te maken. In tegenstelling tot wat de N-VA tijdens de campagne beweerde, wordt de auto uit Antwerpen alsmaar meer geweerd met alle gevolgen van dien voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Aan het automobilistenpestbeleid moet dan ook een einde komen.

Antwerpen moet ook in de toekomst maximaal via de kaaien, de Leien, de grote invalswegen (Turnhoutsebaan, Bredabaan, Mechelsesteenweg, Noorderlaan) en de Singel bereikbaar blijven voor auto’s .

Filip Dewinter
Fractieleider gemeenteraad Antwerpen

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...