Vlaams Belang: “Erdogan niet welkom in Brussel”

Vandaag is de islamistische Turkse premier Erdogan in Brussel voor ontmoetingen met onder meer José Manuel Barroso (voorzitter van de Europese Commissie), Herman Van Rompuy (voorzitter van de Europese Raad) en Martin Schultz (voorzitter van het Europees Parlement). Het Vlaams Belang wijst erop dat Turkije niet voldoet aan de voorwaarden om zelfs nog maar te onderhandelen over EU-lidmaatschap: het niet-Europese land respecteert de rechten van niet-moslims en andere minderheidsgroepen niet, het weigert zijn verplichtingen in het kader van de douane-unie na te komen, en het weigert zelfs alle bestaande lidstaten van de Europese Unie te erkennen.


Meer nog: sinds het opstarten van de toetredingsonderhandelingen in 2005 is het – ondanks allerlei hervormingen op papier – alleen maar bergaf gegaan met de democratie en de mensenrechten in Turkije. Nergens in de wereld zitten er bijvoorbeeld meer journalisten in de gevangenis dan in Turkije.


Het uiterst brutale politiegeweld naar aanleiding van de protesten aan het Gezipark was een – zoveelste – aanleiding om de onderhandelingen met Turkije stil te leggen, maar Erdogan werd door de EU beloond door het openen van twee nieuwe hoofdstukken in het onderhandelingsproces. Het is nu zonneklaar dat de kiezers in Europa bedrogen werden toen de Europese Commissie in 2004 beloofde dat de onderhandelingen zouden stopgezet worden als Turkije manifest de voorwaarden naast zich neer zou leggen.


Het zou evident moeten zijn dat would be-dictator Erdogan vandaag van Barroso, Van Rompuy en Schultz unisono te horen zou krijgen dat het welletjes is geweest, en dat de onderhandelingen definitief stilgelegd worden. De grootschalige corruptie die onlangs aan het licht kwam, en de ontslagen van lastige rechters en politiemensen om de positie van de AKP-regering nog onaantastbaarder te maken, zouden de druppel moeten zijn die de emmer doet overlopen.


Het Vlaams Belang protesteert tegen het feit dat Erdogan in het Europees Parlement enkel voorzitter Schultz en de fractievoorzitters ontmoet, waardoor hij zo goed als volledig afgeschermd wordt van kritische opmerkingen van parlementsleden. Men had een open vergadering moeten organiseren waar alle europarlementsleden het woord kunnen voeren.


Het Vlaams Belang verwacht ook uitleg van de burgemeester van Brussel, die toeliet dat duizenden Turken gisterenavond onaangekondigd mochten manifesteren aan het hotel van Erdogan op het Stefaniaplein, waardoor het tramverkeer gedurende drie uur werd stilgelegd.


Gerolf Annemans
Voorzitter Vlaams Belang

Philip Claeys
Europees parlementslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...