Toekomst Te Boelaarpark


Enige tijd geleden kregen de inwoners van Borgerhout de gelegenheid om een wijkforum bij te wonen over de toekomst van het Te Boelaarpark en dit in de lokalen van de groendienst.


Na een uiteenzetting volgde een interessante rondleiding in het park.


Vooral te onthouden was dat zoveel verdwenen bomen van de laatste jaren gewoonweg niet gaan vervangen worden maar dat de vele lelijke kale plekken gewoon leeg gaan blijven.


Aanplanting van nieuwe bomen, zoals aan de Karel De Preterlei, ter vervanging van de verdwenen prachtige Libanon ceder zou “de huidige structuur verstoren”.


In het bosperceeltje in de hoek Karel De Preterlei – K. Vd Oeverstraat zouden de tamme kastanjes in slechte gezondheid zijn en zou dit perceel “in aanmerking komen voor verjonging”; lees: gewoon kaalgekapt worden.


En laten we nu juist in de toelichting lezen: “Een meer ontwikkelde inheemse onderbegroeiing is plaatselijk gewenst” en laat er nu juist in dit stukje een weelderige onderbegroeiing zijn!


Een oude eik heeft er bijna finaal de geest gegeven maar doordat er nu meer licht door schijnt is er rond die eik al een weelderige ondergroei te zien gaande van nieuwe bomen tot ondergewas.


Laat gewoon de natuur in dit stuk zijn gang gaan, de kastanjes kunnen nog jaren mee!


Het kaalgekapte lindenbos heeft laten zien hoe het niet moet: zoveel jaren later is dit nog een kale plek waar midden in de zomer de brandnetels en distels hoger groeien dan de aangeplante boomsprietjes.


En nog steeds zijn de prachtige beuken een doorn in het oog van de groendienst terwijl de bospercelen met beuken juist het meest prachtige deel van het park zijn, denkend hoe het honderden jaren geleden eruit zag en heerlijk om onder te wandelen tijdens warme zomerdagen.


Sommige mensen vinden deze percelen “te donker” en voelen zich onveilig. Door de bomen of door het publiek dat er soms rondhangt? Deze bospercelen met beuk en eik zouden juist moeten uitgebreid worden!


Positief nieuws viel er gelukkig ook te rapen. Momenteel wordt er niet veel meer onderhouden aan de paden die hier en daar in slechte staat verkeren, zeker bij regenweer. De paden zouden binnen enkele jaren allemaal vernieuwd worden in een ander soort verharding die comfortabeler zou zijn voor de wandelaars en joggers.


Ook zou er iets gedaan worden (houtwallen) aan de vele “olifantenpaden” d.w.z. de vele paadjes gemaakt door mensen die door de beplantingen lopen i.p.v. de normale wegen te gebruiken.


Maar waarom lezen we dan in de beheersplannen “verwijderen Prunus- en Aucubahagen” terwijl deze juist kunnen dienen om te voorkomen dat mensen door de beplantingen lopen?


Ook wordt er nagedacht om de paden op het loop parcours op hun gebruikelijke breedte te kunnen houden want deze worden momenteel door de joggers enorm breed gemaakt doordat joggers liever lopen op een zachte ondergrond dan op de soms harde paden.


Ook de verlichting gaat aangepakt worden: meer verlichte paden maar met een veel kleinere lichtintensiteit zodat de begroeiing niet verstoord wordt.


VB Borgerhout zal in elk geval de enige groene long die Borgerhout rijk is goed in het oog houden.


 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...