Reeds 118 jihadi’s terug in België

Filip Dewinter: “Zes daarvan lopen vrij rond in Antwerpen. Dat is onbegrijpelijk. Zij zijn de terroristen van morgen. Mocht een van hen een aanslag plegen, dan hebben de open grenzen-beleidsmakers bloed aan de handen.”

Uit antwoorden die federaal volksvertegenwoordiger Filip Dewinter kreeg van minister van justitie Koen Geens (CD&V), blijkt dat reeds 118 Syrië-jihadi’s opnieuw België zijn binnengeraakt (sinds de ‘revolutie’ in Syrië).

Het overgrote deel daarvan (80 procent) zijn jonge mannen tussen 20 en 30 jaar die over de Belgische nationaliteit beschikken. Eind april nog werden er een 15-tal terugkeerders aangehouden, waarvan een aantal reeds opnieuw vrij rondlopen; een 40-tal zijn het voorwerp van een lopend gerechtelijk onderzoek. Voorts loopt tegen een 100-tal personen een opsporings- of gerechtelijk onderzoek, omdat ze vermoedelijk deel uitmaken van een jihadistische groepering in Syrië of Irak.

Dat het federaal parket naar menig potentiële jihadi “onderzoek doet” en een deel in gevangenis zit (voor hoe lang?), is een doekje voor het bloeden. Een deel van hen loopt vrij rond – zes in Antwerpen – en als die echt willen plegen ze vroeg of laat een jihad-aanslag. En jihadisten die straks vrijkomen of reeds “onder voorwaarden zijn vrijgelaten”, zoals Geens zegt, zinnen allicht op wraak.

Het land uit, levenslang of de doodstraf voor zulke sujetten – zoals in Tunesië, op dat vlak een ervaringsdeskundig land – is het enige wat op termijn soelaas kan bieden. De doodstraf toepassen om de islamitische jihad en sharia tegen te gaan, is immers fundamenteel verschillend van de doodstraf onder de sharia.

Overigens is het zo dat kalifaat-deserteurs normaliter door Islamitische Staat worden vermoord. Moslims die er dus toch in slagen het kalifaat te verlaten, moeten wel naar hier zijn teruggekeerd met een door Islamitische Staat goedgekeurd doel: het plegen van een jihad-aanslag – en reken maar dat jihadi’s het nodige geduld hebben om dat vroeg of laat ten uitvoer te brengen.

Ondertussen lopen in ons land ook – allicht nòg gevaarlijkere – ex-Guantánamo-jihadi’s vrij rond, zoals de Antwerpenaar Moussa Zemmouri. Ook hierover zal Filip Dewinter Minister Geens aan de tand voelen. In 2009 al hekelde Dewinter toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, die zich bereid toonde Guantánamo-jihadi’s naar Belgische gevangenissen te halen.

Als bijlage kunt u de antwoorden van Minister Geens vinden: antwoorden minister Geens

Sam van Rooy
Perswoordvoerder Vlaams Belang Antwerpen

 

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...