“OCMW van de wereld, geld van de Vlamingen”

65% vreemdelingen

Het aandeel vreemdelingen in het klantenbestand van het Antwerpse OCMW blijft toenemen. Dat blijkt uit cijfers die het Antwerps stadsbestuur vrijgaf na schriftelijke vragen van gemeenteraadslid Anke Van dermeersch. Maar liefst 65,6 procent van het klantenbestand van het Antwerpse OCMW is vreemdeling. Tegenover 2.237 personen met Belgische nationaliteit die een uitkering ontvangen van het Antwerpse OCMW zijn er 2.773 niet-Europese vreemdelingen en 1.227 erkende vluchtelingen die een leefloon of equivalent leefloon ontvangen. Het aandeel EU-vreemdelingen dat in Antwerpen steun trekt is met 213 steuntrekkers vrij beperkt. Opvallend is dat meer dan 1/5 van de ‘klanten’ van het Antwerpse OCMW een geregulariseerde illegaal is. In totaal trekken 1.369 geregulariseerde illegalen een uitkering van het Antwerpse OCMW.


114 nationaliteiten


Ter gelegenheid van een persconferentie toonde Vlaams Belang Antwerpen aan dat het Antwerpse OCMW  “OCMW van de wereld” speelt met het geld van de Vlamingen. Dat het Antwerpse OCMW “OCMW van de wereld” speelt, kan vrij letterlijk worden opgevat. Maar liefst 114 buitenlandse nationaliteiten krijgen een uitkering van het Antwerpse OCMW.  Daarmee telt het Antwerpse OCMW steuntrekkers uit 60 procent van de 194 landen wereldwijd. De belangrijkste herkomstlanden van de steuntrekkers zijn allen islamitische landen: Afghanistan (5,9 procent van de steuntrekkers), Irak (5,7 procent) en Marokko (3,8 procent).


Toename ondanks immigratiewet


Deze cijfers tonen aan dat de ‘hoera’-kreten van sommige politici van de andere partijen met betrekking tot aanpassingen van onze immigratiewetgeving wel zeer voorbarig zijn. De bescheiden ‘verstrengingen’ aan de immigratiewetgeving konden niet verhinderen dat het aandeel vreemdelingen in het klantenbestand van het Antwerpse OCMW tussen tussen 2010 en 2013 steeg van 58% tot 65,6%. De uitkeringsimmigratie is dus nog zeker geen halt toegeroepen, wat sommigen ook mogen beweren.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...