Is het OCMW een uitbetalingskas voor illegalen ?

In het laatste nummer van het tijdschrift Lokaal van de VVSG staat een interessant artikel over de toekenning van studietoelagen aan illegalen.

Misschien weten weinig mensen dit, maar in dit land krijgen minderjarige kinderen van illegaal in het land verblijvende ouders ook studietoelagen uitbetaald. Op zich vind ik het aanbieden van onderwijs aan kinderen een logische zaak en zelfs een fundamenteel mensenrecht. Maar het uitbetalen van geldsommen aan de (illegaal in het land verblijvende )ouders is voor mij een brug te ver.

Het uitbetalen van studietoelagen door de Vlaamse overheid wordt op zich niet verhinderd door het illegale verblijf van de personen in kwestie. De uitbetaling gebeurt niet aan de kinderen zelf natuurlijk, maar aan de ouders. In praktijk geeft dit problemen. Ten eerste beschikken illegalen niet over een bankrekeningnummer. Het uitbetalen via een cheque is om administratieve redenen afgeschaft, maar zelfs indien dit nog mogelijk was zouden de illegalen in kwestie de cheque niet kunnen innen. Daarvoor moeten ze immers een geldig verblijfsdocument voorleggen. Het ziet er naar uit dat de Vlaamse regering zich weer eens voorbijgelopen heeft. De sprinter in kwestie is SP.a Vlaams minister Vandenbroucke.

België zou echter België niet zijn als men daar geen typische oplossing voor zou vinden. De oplossing is het magische woord OCMW. Het woord dat zeker bij alle illegalen goed gekend is. De afdeling studietoelagen stort nu het geld op de rekening van het OCMW die het verder cash uitbetalen aan de illegalen. Wel is het OCMW niet verplicht om dit te doen, elk OCMW moet dit voor zichzelf uitmaken. Benieuwd welke keuze men in Antwerpen zal maken ? Ik vrees dat ik het antwoord al ken.

Kijk, ik herhaal dat ik zeker vind dat kinderen van illegalen onderwijs aangeboden moeten krijgen. Ik stel mij echter de vraag of het aangeboden geld wel écht in onderwijs voor de kinderen zal geïnvesteerd worden ? Ik stel mij bovendien de vraag of deze maatregelen nu niet absoluut haaks staan op het federale beleid ? Dat beleid is er immers op gestoeld om enkel nog materiële hulp aan te bieden (aan asielzoekers voor alle duidelijkheid) en al zeker geen financiële steun. Daar zijn in het verleden teveel misbruiken vastgesteld. Ook de VVSG stelt zich de vraag of de Vlaamse overheid (en de OCMW’s) hiermee niet het illegaal verblijf in België bestendigen.

De hier werkende en belastingbetalende Vlaming die de studietoelage voor zijn kinderen geweigerd ziet omdat hij één eurocent teveel verdient of om allerlei administratieve hupeldepup-redenen zal het maar weeral geweten hebben !

Bart Debie – Gemeenteraadslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...