Gebruik nepcamera’s door Antwerps stadsbestuur schiet doel voorbij

Filip Dewinter: “Het is niet de taak van de overheid om nepcamera’s te installeren. Nepcamera’s ondergraven het noodzakelijke cameraveiligheidsbeleid en creëren een vals veiligheidsgevoel”

Vanmorgen maakte Vlaams volksvertegenwoordiger en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter in het live debatprogramma Wakker op Zondag (ATV) melding van het feit dat door het stadsbestuur in Antwerpen op verschillende plaatsen nepveiligheidscamera’s werden geïnstalleerd. Deze valse camera’s zouden moeten dienen om criminelen en vandalen af te schrikken. Verschillende van deze nepcamera’s zijn echter kapot, hangen er schots en scheef bij en wekken alleen hoongelach op.


Zulke valse camera’s bevinden zich onder andere op de begraafplaats Schoonselhof en verschillende recyclageparken. Filip Dewinter gaf nog andere voorbeelden van locaties waar zulke nepcamera’s hangen, maar allicht zijn er nog vele andere plaatsen in het Antwerpse waar dergelijke nepcamera’s door het stadsbestuur werden geïnstalleerd. Op de eerstvolgende gemeenteraad zal Dewinter hieromtrent dan ook burgemeester De Wever ondervragen.


Voor Filip Dewinter is het duidelijk dat “het niet de taak is van de overheid om nepcamera’s te installeren. Eerst en vooral wordt op die manier een vals veiligheidsgevoel gecreëerd. Valse camera’s tasten de geloofwaardigheid van het noodzakelijke cameraveiligheidsbeleid aan. Bovendien is het zeer de vraag wat het Antwerpse stadsbestuur zal doen wanneer slachtoffers van een misdrijf in het kader van een gerechtelijke procedure beroep willen doen op camerabeelden van dergelijke nepcamera’s.”


Filip Dewinter: “Ik heb lang getwijfeld om deze informatie publiek te maken, maar de goedkope en kapotte nepcamera’s zijn ondertussen bij vele Antwerpenaren een gespreksonderwerp, waardoor het reeds twijfelachtige afschrikkingseffect van nepcamera’s werkelijk helemaal verloren gaat. De nepcamera’s hebben ondertussen een omgekeerd effect, want iedereen zal zich nu beginnen af te vragen welke camera echt is en welke niet. Het lichtzinnige gebruik van nepcamera’s haalt het noodzakelijke cameraveiligheidsbeleid volledig onderuit. Het Vlaams Belang zal in de Antwerpse gemeenteraad dan ook eisen dat alle nepcamera’s worden verwijderd en vooral: dat ze vervangen worden door échte camera’s.”


Bijlage: foto’s van nepcamera’s in Antwerpen


Wim Van Osselaer
Persverantwoordelijke

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...