Eerste 10 maanden 2013: 24.259 vrouwen slachtoffer van misdrijf in Antwerpen

90% daders verkrachtingen en handtasroven onbekend

Anke Van dermeersch: “Legaliseer bepaalde (niet-letselveroorzakende) zelfverdedigingswapens.”‏

Anke Van dermeersch: “Vrouwen eerste slachtoffers van misdaad. Meer investeren in daderopsporing is noodzaak. Zelfverdedigingswapens die geen permanent letsel veroorzaken moeten worden gelegaliseerd.”


Via een schriftelijke vraag informeerde Vlaams Belang-gemeenteraadslid Anke Van dermeersch bij de burgemeester naar de criminaliteit waarvan vrouwen in Antwerpen het slachtoffer werden. In de eerste 10 maanden van 2013 vonden er in Antwerpen 46.032 misdrijven plaats. In dezelfde periode werden 24.259 (verschillende) vrouwen in Antwerpen het slachtoffer van één of meer misdrijven. Ermee rekening houdend dat een flink deel van de 46.032  misdrijven geen slachtoffermisdrijven zijn (bv. graffiti op het openbaar domein, sluikstort,…), is het duidelijk dat vrouwen veel vaker dan mannen slachtoffer zijn van misdaad.


De burgemeester deelde op vraag van Anke Van dermeersch ook cijfers mee betreffende sommige misdaadfenomenen, waarvan specifiek vrouwen het slachtoffer zijn. Uit het antwoord blijkt dat er in de eerste 10 maanden van 2010 in Antwerpen 122 verkrachtingen plaatsvonden. Vrouwen lopen het meeste kans om verkracht te worden in de politiezone City (wijk 2060 en oud-Borgerhout), waar een kwart van de verkrachtingen plaatsvond. In 17 van de 122 gevallen ging het om een groepsverkrachting. Opvallend is dat de meeste daders van verkrachtingen onbekend blijven. In 109 gevallen (ongeveer 90% van het totale aantal verkrachtingen!) is er tot op heden geen dader bekend.


Ook daders van handtasroven blijken blijkbaar moeilijk op te sporen. In de eerste 10 maanden van 2013 vonden 232 handtasroven plaats in onze stad. In liefst 211 gevallen (91%) is nog steeds geen dader gekend. Voor de 117 halskettingdiefstallen die voor de eerste 10 maanden van 2013 geregistreerd werden is er in 96 gevallen (82%) geen dader gekend.     


Nog een opvallend feit: er wordt door de Antwerpse politie veel partnergeweld tegen vrouwen geregistreerd. Tijdens de eerste tien maanden van 2013 noteerde de politie 1101 gevallen van partnergeweld. In Antwerpen woonden op 1 januari 2014 198.748 vrouwen ouder dan twintig (cijfers Buurtmonitor). Dit betekent dat in deze eerste 10 maanden ongeveer één Antwerpse vrouw op 180 slachtoffer werd van partnergeweld. In een volledig jaar zou het dan zelfs gaan om 1 vrouw op 150.


Anke Van dermeersch reageert op de cijfers: “Uit de cijfers die de burgemeester in zijn antwoord meedeelde, blijkt dat vrouwen de eerste slachtoffers zijn van de misdaad in onze stad. Dat zo weinig daders van misdrijven gekend zijn, is onthutsend. Het toont aan dat er nog een lange weg af te leggen is qua daderopsporing. Meer investeringen terzake zijn nodig, ook in cameratoezicht. Ik pleit – naar het voorbeeld van bv. Frankrijk en Duitsland – ook voor de legalisering van bepaalde zelfverdedigingwapens die geen permanent letsel veroorzaken, zoals traangas en pepperspray.”


In bijlage vindt u de vraag van Anke Van dermeersch, alsook het antwoord van de burgemeester. 


Wim Van Osselaer
Persverantwoordelijke

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...