De jongste vier jaar 28.412 illegalen aangehouden omwille van criminele feiten: gemiddeld 7.103 per jaar

Top 3 van illegale delinquenten: Algerije, Marokko, Roemenië

Op 17 december 2012 vroeg senator Filip Dewinter aan de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie een aantal cijfergegevens op over de misdaden gepleegd door illegalen.

De Staatssecretaris stelt in haar antwoord dat zij enkel gegevens kan verstrekken over het aantal aanhoudingen van illegale criminelen op jaarbasis. Van 2009 tot 2012 waren dat er respectievelijk 6418, 6803, 7959 en 7232. In totaal dus 28.412 gevallen! De negen belangrijkste “leveranciers” van illegale delinquenten zijn: Algerije, Marokko, Roemenië, Tunesië, de Palestijnse Gebieden, Servië, Polen, Bulgarije en Albanië.

Maar verder weet de staatssecretaris niet tot hoeveel arrestaties en veroordelingen dat heeft geleid. Ook weet zij niet hoeveel van die aangehouden criminele illegalen veroordeeld zijn en evenmin hoeveel er als gevolg daarvan zijn uitgewezen. Filip Dewinter: “Wat weet zij eigenlijk wel over haar eigen kerntaken? Wisselt zij nooit informatie uit met Justitie of Binnenlandse Zaken? Of zijn die cijfers er wel, maar wil de overheid ze niet bekendmaken?”

Ook over het aantal effectieve uitzettingen van deze illegalen weet De Block niets te zeggen. Meestal krijgen zij alleen maar een papiertje in de hand gestopt met de aanmaning het grondgebied te verlaten, zelfs als ze op heterdaad worden betrapt. Filip Dewinter: “Een aanmaning die ze natuurlijk feestelijk aan hun laars lappen. Soms hebben ze al ettelijke keren hetzelfde nutteloze vodje papier gekregen. Het spreekt boekdelen voor de erbarmelijke organisatie van de asielinstanties in dit land dat ze niet eens kunnen nagaan of een criminele illegaal die door de politie werd tegengehouden, al eens eerder werd opgepakt of op een strafbaar feit werd betrapt. Het is tekenend voor de onwil, de valse sentimentaliteit en de machteloosheid die ertoe leiden dat de regering het probleem van de illegaliteit verder laat verrotten.” De gewone Vlamingen moeten daar dubbel voor boeten: de eerste keer als ze voor de opvang van die criminele illegalen moeten betalen, en de tweede keer als ze slachtoffer worden van de delicten die door deze illegalen worden gepleegd.

Anke Van dermeersch


Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...