Buitenlandse dienstreizen Antwerps stadsbestuur 2013: 15 reizen met als kostprijs 27.865 euro.

Anke Van dermeersch: “Groot verschil inzake reislustigheid van schepenen. Van Campenhout reisde 5 keer, Marinower en Van Peel blijkbaar geen enkele keer. Reizen op kosten van bedrijven of belangenorganisaties worden beter vermeden.”

In antwoord op een schriftelijke vraag van Antwerps gemeenteraadslid Anke Van dermeersch deelde burgemeester Bart De Wever informatie mee betreffende de dienstreizen van de verschillende leden van het Antwerpse college van burgemeester en schepenen. Uit het antwoord van de burgemeester blijkt dat het schepencollege in 2013 (tot einde november) 15 buitenlandse dienstreizen aflegde, soms in groep, één enkele keer met personeel.   


Een populaire niet-Europese reisbestemming was New York, in het kader van het Red Star Line-museum. Schepen Heylen reisde er tweemaal heen, Koen Kennis mocht hem één keer vergezellen. Van Campenhout reisde in het kader van het Antwerp World Diamond Centre naar Moskou (februari), Shanghai (mei) en Bejing (oktober). Philip Heylen ondernam nog een verre reis naar India, in het kader waarvan hij New Delhi en Mumbai aandeed.


In totaal kostten de dienstreizen de stad 27.865 euro. De grootste kostprijs betrof de verplaatsingskosten. In totaal kostte de verplaatsingen in 2013 13.885 euro (de inzet van dienstvoertuigen niet meegerekend). De verblijfskosten van de dienstreizen bedroegen in 2012 7.348 euro (5.691 euro afgerekend en 1.657 euro begroot en nog niet afgerekend). Het verbruik op de dienstreizen kostte de stad 4.644 euro (2744 euro afgerekend en 1900 euro begroot, niet afgerekend). De visa- of deelnamekosten bedroegen 1988 euro (293 afgerekend en 1695 euro begroot, niet afgerekend).


Twee reizen vonden plaats op kosten van de organisator: een reis van Niabila Ait Daoud naar Parijs (op kosten van Sodexo) en een reis van Philip Heylen naar Turkije (op kosten van de Turkse organisatie Fedactio).


Anke Van dermeersch: “Als gemeenteraadslid is het mijn taak om te controleren of het schepencollege zuinig omspringt met ons belastinggeld. 


Ik stel alleszins vast dat er een groot verschil is tussen de verschillende schepenen wat betreft reislustigheid. De meest reislustige schepenen van het college blijken schepenen Ludo Van Campenhout (5 dienstreizen), Philip Heylen (4 dienstreizen) en Koen Kennis (4 dienstreizen) te zijn. Bescheidener reizigers zijn Rob Van de Velde (2 reizen), Bart De Wever, Liesbeth Homans en Nabila Ait Daoud (elk 1 reis). Schepenen Claude Marinower en Marc Van Peel maakten in 2013 geen dienstreizen naar het buitenland.


Vraagtekens kunnen geplaatst worden in hoeverre het verantwoord is dat schepenen op kosten van bedrijven of belangenorganisaties (zoals Sodexo of het Turkse Fedactio)  op reis gaan. Dergelijke reizen scheppen verplichtingen en leiden tot onverantwoorde kruisbestuivingen en worden dus beter vermeden.”


In bijlage vindt u kopij van vraag en antwoord.


 


Wim Van Osselaer
Persverantwoordelijke

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...