AUGUSTA VAN REETH IS DOOD!

Ze werd het slachtoffer van een ‘banale’ handtasdiefstal. Van een lakse justitie en mogelijk ook van een catastrofaal immigratie- en integratiebeleid.

Vorige vrijdag werd Augusta Van Reeth overvallen in Deurne. De dader had het gemunt op de handtas en rukte die uit haar handen. Het weerloze slachtoffer van 87 kwam zwaar ten val en liep een grote wonde op aan het achterhoofd. Dinsdag overleed ze in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Het droeve nieuws was maar een paar lijntjes waard, ergens goed weggestopt op de binnenbladzijden van de krant. Ook dat zegt veel over onze samenleving, en over onze berichtgeving.

Tuig

De politie geeft toe dat er de voorbije maanden een sterke stijging is van het aantal handtasdiefstallen in Deurne (Antwerpen) en is koortsachtig op zoek naar de dader. We willen niet vooruit lopen op het gerechtelijk onderzoek, maar wellicht gaat het om wat in politiekcorrect (media)jargon ‘jongeren’ heet. Die kans is, alleen zuiver statistisch erg groot. Doorgaans heten de daders van dergelijke feiten niet Jan of Piet.

Maar goed, eigenlijk doet de afkomst van de dader(s) er niet eens toe. Of de daders blank, bruin of paars zijn, maakt voor het slachtoffer – en ook voor ons – geen verschil. Waar het om gaat, is dat dit tuig blijkbaar geen enkel respect opbrengt voor het bezit of zelfs het leven van iemand anders. Dat justitie nog altijd veel te laks omgaat met dat soort verwerpelijke feiten en dat men wat ons betreft niet streng genoeg kan zijn voor dergelijke straatschuimers. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Of hoe een zachte aanpak leidt tot harde criminaliteit. We wensen de nabestaanden van Augusta veel sterkte.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...