Afschaffing fiscaal voordeel pensioensparen = verkapte belastingverhoging

“Het afschaffen van de fiscale aftrek voor pensioensparen komt neer op eenzijdige contractbreuk door een onbetrouwbare overheid.” Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans reageert afwijzend op het voorstel van het ABVV om het fiscaal voordeel op pensi

België heeft de laagste wettelijke pensioenen van Europa. Net om dit te compenseren, worden de toekomstige gepensioneerden gestimuleerd om voor een deel zelf te voorzien in een spaarpotje voor hun oude dag. Net het fiscale voordeel van 870 euro maakt pensioensparen interessant. Al meer dan 25 jaar moedigt de overheid het particuliere sparen aan als aanvulling op het wettelijk pensioen (eerste pijler) en de groepsverzekering (tweede pijler). Een belangrijk promotiemiddel is de fiscale stimulans. “Het voorstel van ABVV-topman Rudy De Leeuw om de fiscale aftrek voor pensioensparen af te schaffen is dan ook een verkapte belastingsverhoging,” stelt Gerolf Annemans in een reactie.


Dat de socialistische vakbond op die manier het wettelijk pensioen wil versterken, is volgens de Vlaams Belang-voorzitter een perverse redenering. “Dit is een hold-up op de bijkomende middelen om de pensioenen te financieren. De eerste pensioenpijler moet zeker worden versterkt, maar ook de fiscale stimulansen dienen absoluut behouden te blijven, zo niet zakt de tweede pijler als een pudding in mekaar.” Het is immers niet door de spaarcenten van de pensioenspaarder te viseren dat de pensioenproblematiek wordt aangepakt, integendeel: de stimulans om zélf middelen opzij te zetten, zou hiermee verkleinen. “Het verminderen van de fiscale aftrek voor pensioensparen komt neer op eenzijdige contractbreuk door een onbetrouwbare overheid,” aldus Gerolf Annemans.


Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...