Eikenprocessierups

 

Enige tijd geleden diende Marc De Meyer volgende interpellatie in in de Borgerhoutse districtsraad.

 

Het is weer die tijd van het jaar waarin de nare, harige rups genaamd eikenprocessierups weer massaal tevoorschijn komt met de nodige overlast vandien.

Het lijkt stilaan wel of er geen eikenboom in het land meer is die gerust gelaten wordt door de rupsen.

Vrieskou lijkt de beestjes niet te deren.

Meer verontrustend is dat de brandharen van de eikenprocessierups jarenlang intact kunnen blijven en jeuk veroorzaken.

In de winter zal je geen rupsen tegenkomen, maar de haren van dit insect kunnen nog wel in de bodem aanwezig zijn.

Als je dan met grond aan de slag gaat kun je dus zomaar huiduitslag krijgen zonder ook maar een rups te zien.

Het hele jaar kan je dus last hebben van de brandharen van de rups maar er is één periode wanneer ze de meeste overlast veroorzaken en dat is van ongeveer half mei tot half juli.

Dan ontwikkelen ze massaal brandharen en vormen ze grote nesten.

Wanneer er veel wind staat worden de brandhaartjes massaal door de lucht geblazen en kan je zelfs tot op honderden meter van een besmette boom last van jeuk krijgen.

Zoals nu in juni wanneer door pittige onweersbuien en windstoten veel rupsen, nesten en vervellingshuidjes uit bomen waaien en op de weg en in de lucht terecht komen.

In de loop van juli ontpoppen ze zich tot vlinders en verspreiden ze geen brandharen meer.

Maar in de bomen hangen dan nog steeds nesten met miljarden brandharen !

Aanraking met de brandharen zorgt voor jeuk, huiduitslag in de vorm van rode bultjes en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

In extreme gevallen leiden de brandharen van de eikenprocessierups tot ernstige klachten, zoals benauwdheid, hartproblemen en zelfs blindheid.

Hoe meer je in aanraking bent gekomen met de haartjes, hoe erger.

Het Te Boelaerpark schijnt totnogtoe gespaard te blijven van de rups maar het provinciaal domein Rivierenhof heeft sinds enkele jaren te maken met de rups.

De enige hier voorkomende natuurlijke vijand van de eikenprocessierups zijn mezen, en dan vooral koolmezen die de rups op hun menu hebben staan.

Het provinciaal domein Rivierenhof heeft daarom in samenwerking met enkele scholen een nestkastjesproject voor koolmezen op poten gezet.

Uit recent nazicht van de nestkastjes blijken deze goed bezet te zijn.

Het is niet alleen een kwestie van de mensen te beschermen maar ook de talloze prachtige eiken in het park te vrijwaren.

 

Vragen:

– Zijn er in het Te Boelaerpark al eikenprocessierupsen gesignaleerd ?

– In het geval deze moesten gesignaleerd worden, gaat het district dan spuiten tegen de rupsen om zowel de mensen als de bomen te beschermen ?  Let wel, dit zal niet zo eenvoudig zijn als dat de bomen in een dreef staan bvb.

– Staan er andere acties op de planning moesten de rupsen gesignaleerd worden ? Zoals de nesten wegbranden of met een krachtige “stofzuiger” de nesten en de brandharen wegzuigen.

– Kan het district niet preventief werken en in samenwerking met een school (of scholen) een nestkastjesproject voor koolmezen uitwerken voor het Te Boelaerpark ?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...