Vragen over de verkiezingen
Hieronder geven we een beknopt antwoord op een aantal praktische vragen die ons naar aanleiding van de verkiezingen bereiken. Wie nog andere vragen heeft, kan die kwijt via het contactformulier.
De wet voorziet dat de kiezer, als hij zelf niet kan gaan stemmen, in bepaalde gevallen volmacht kan geven aan om het even welke andere kiezer (die geen familie hoeft te zijn).
De wettelijk toegelaten redenen om bij volmacht te stemmen zijn:
- ziekte of gebrekkigheid (medisch attest nodig)
- om beroeps- of dienstredenen (attest werkgever nodig)
- indien men schipper, marktkramer of kermisreiziger is (attest nodig van de burgemeester van de gemeente waar men ingeschreven is)
- indien men in een toestand van vrijheidsbeneming verkeert (attest van de instelling nodig)
- omwille van zijn geloofsovertuiging (attest religieuze overheid nodig)
- om studieredenen (attest van de onderwijsinstelling nodig)
- op vakantie in het buitenland (attest van de burgemeester nodig)
Let wel, indien u volmacht wil geven omwille van vakantie in het buitenland, dan moet uiterlijk daags voor de verkiezingen langsgaan op het stadhuis voor een attest van de burgemeester (of zijn gemachtigde). Dit attest wordt afgeleverd na voorlegging van de nodige bewijzen (bv. huurcontract, vliegtuigtickets, attest reisbureau). Indien u geen bewijzen kunt tonen (bv. rondtrekken met rugzak of zwerfwagen) zal u een ‘verklaring op erewoord’ moeten afleggen.
Een uitgebreide nota van de verkiezingscel over volmachten vindt u hier.
Er zijn verschillende volmachtformulieren!
Het formulier (ACD/12) dat u hier kan vinden is bestemd voor de kiezer met de Belgische nationaliteit in het Vlaams Gewest, voor de doorsnee Vlaming in Vlaanderen dus.
Heeft u een andere nationaliteit, en/of woont u in Brussel, dan heeft u een ander formulier nodig. Contacteer in dat geval de verkiezingscel via verkiezingscel2014@vlaamsbelang.org.
Het volmachtformulier is eenvoudig in te vullen en is ook gratis verkrijgbaar bij elk gemeentebestuur. In de meeste gevallen (1-6, zie vraag 1) heeft u enkel de eerste bladzijde van het formulier nodig, vergezeld van het juiste attest. In geval nr 7 (verblijf in buitenland om privé-redenen), heeft u afhankelijk van de situatie ook bladzijde 3 of 5 van het formulier nodig.
Indien u wil, dan stuurt onze Verkiezingscel u de formulieren op eenvoudig verzoek op.
Ook indien u nog op zoek bent naar Vlaams Belang-ers uit uw buurt die voor u bij volmacht willen stemmen, dan zal de Verkiezingscel van het Vlaams Belang u graag helpen.
De regel blijft dat men slechts één volmacht mag krijgen! Men kan dus geen volmachten ‘verzamelen’. Een koppel dat op vakantie vertrekt dient dus 2 andere kiezers te vinden om de volmachten te gebruiken.
Op de dag van de stemming moet de volmachtdrager in het bezit te zijn van het volmachtformulier met het bijhorende attest, alsmede van zijn eigen oproepingsbrief en identiteitskaart om de volmacht te kunnen uitoefenen in het stembureau. De volmachtdrager dient zich te begeven naar het stembureau waar zijn volmachtgever had moeten stemmen (u vindt het nummer en het adres van dit stembureau op de oproepingsbrief van de volmachtgever). Na de stemming wordt op de oproepingsbrief van degene die bij volmacht gaat stemmen een stempel met de tekst “heeft bij volmacht gestemd”, aangebracht.
Wie voor of uiterlijk op 25 mei 2014 18 jaar wordt, moet gaan stemmen. Wie pas na 25 mei de leeftijd van 18 jaar bereikt, moet wachten tot de volgende verkiezingen.
U moet gaan stemmen in de gemeente waar u was ingeschreven in de bevolkingsregisters op de dag dat de kiezerslijst wordt afgesloten, nl. 1 maart 2014. Indien u na 1 maart verhuisd bent, dan zult u opgeroepen worden om te gaan stemmen in de gemeente waar u woonde op 28 februari.
Er zijn verschillende mogelijkheden om geldig te stemmen:
- ofwel kleurt u het bolletje bovenaan de lijst (kopstem of lijststem)
- ofwel geeft u één of meerdere effectieve kandidaten van dezelfde lijst een voorkeurstem
- ofwel geeft u één of meerdere opvolgers van dezelfde lijst een voorkeurstem
- ofwel geeft u één of meerdere effectieve kandidaten én één of meerdere opvolgers van dezelfde lijst een voorkeurstem
Samengevat: zolang u binnen dezelfde lijst stemt, dan stemt u steeds geldig.
Neen. Er wordt elektronisch gestemd in dezelfde gemeenten als waar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 elektronisch werd gestemd. De andere gemeenten blijven gewoon verder met potlood en papier werken. De volgorde van stemmen is:
- Europees Parlement
- Kamer van Volksvertegenwoordigers
- Vlaams Parlement (of Brussels Hoofdstedelijk Parlement)
Ja, u kan helpen bij een van de belangrijkste kiesverrichtingen: u kan getuige zijn.
Elke politieke partij die deelneemt aan de parlementsverkiezingen, heeft het recht om zowel voor de stem- als voor de telverrichtingen getuigen aan te duiden. De getuigen moeten er op toezien dat het stemmen en tellen correct verloopt en zijn voor het Vlaams Belang uitermate belangrijk. Iedereen die kiezer is, ook elke kandidaat, kan getuige zijn.
Voor de elektronische stemming is het belangrijk getuigen te hebben bij de stembureaus (in de voormiddag), om daar controle uit te oefenen op het verloop van de stemming.
Voor de gewone stemming is het belangrijker getuigen te hebben bij de telbureaus (in de namiddag). Wie zich opgeeft als getuige, ontvangt tijdig een getuigenkaart en een nota met de nodige richtlijnen.
Geef uw naam liefst zo vlug mogelijk en zeker voor 15 mei 2014 op aan de Vlaams Belang-verkiezingscel.
U kan natuurlijk ook tijdens de campagne uw steentje bijdragen, geheel volgens uw eigen inzichten en mogelijkheden. Wil u zien wat u allemaal kan doen, surf dan naar de pagina ‘Werk met ons mee‘.
Landgenoten met woonplaats buiten België (in de hele wereld) moeten bij de federale verkiezingen, de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers dus, hun stem uitbrengen voor zover ze zich uiterlijk 31 januari hadden ingeschreven bij hun ambassade of consulaat. Bij hun inschrijving konden ze kiezen uit 5 manieren van stemmen:
- persoonlijk gaan stemmen in België op 25 mei
- persoonlijk gaan stemmen op ambassade of consulaat op woensdag 21 mei
- volmacht geven aan een andere kiezer in België
- volmacht aan een andere kiezer die op de ambassade of consulaat gaat stemmen
- stemmen per briefwisseling
U moet uw oproepingsbrief en uw identiteitskaart meenemen naar het stembureau. Indien u voor een andere kiezer bij volmacht moet stemmen, moet u zich, voor of nadat u zelf heeft gestemd, naar het stembureau begeven waar de volmachtgever moest gaan stemmen. U moet daar het volmachtformulier en bijhorend attest voorleggen, samen met uw eigen oproepingsbrief en uw eigen identiteitskaart.
In de gemeenten waar niet elektronisch wordt gestemd, staan de kandidatenlijsten voor de Europese Verkiezingen op een blauw stembiljet, voor de Kamer op een wit stembiljet, en voor het Vlaams Parlement op een roze stembiljet.
Omdat er drie verkiezingen tegelijk worden gehouden (Europese, federale en Vlaamse) zullen in de gemeenten waar niet elektronisch gestemd wordt de stembureaus op zondag 25 mei open zijn van 8u tot 14u. In de gemeenten waar wel elektronisch gestemd wordt, zijn de stembureaus 2 uur langer open, van 8u tot 16u dus.
http://www.vlaamsbelang.org/vragenoververkiezingen2014